Veilig en slim een auto inpakken voor de vakantietent vakantie met juliette-tentvakanties.nl. Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan en afhankelijk van naar welk land je gaat is dit wel degelijk belangrijk! Toch ben je elke keer gewoon blij als de auto ingepakt is en alles er weer in past. Maar wat ligt onderop? En wanneer heb je dit nodig?

Ik pakte de auto ook altijd propvol en was trots dat we in onze auto, toen nog een kleine Fiat Panda met van die rare stoeltjes, alles mee konden nemen. Totdat ik een paar jaar geleden door iemand getipt werd.  Dit zorgt er toch wel voor dat ik sindsdien de auto anders inpak en met deze tips kun jij ook de auto veilig inpakken om te gaan kamperen.

vakantie-inpakstress-blogVeilig een auto inpakken? Ik deed maar wat…en achteraf eigenlijk raar, het is eigenlijk heel eenvoudig.. Een paar maanden geleden kwam ik bijgevoegde  foto van een ingepakte auto tegen bij een blog over een kampeervakantie in Frankrijk. Door alle spullen kon je haast niet zien dat er ook een kind in zit. Daar kwamen veel reacties op. ‘Dit is ontzettend gevaarlijk!’, ‘Weet je wel wat er bij een noodstop gebeurt? En ga zo maar door.. dus nee het moet echt anders..

Ik schrok hiervan want ik had er eigenlijk gewoon ook nog nooit over nagedacht, het veilig inpakken van de auto. Maar sinds ik de tips van mijn kennis opvolg en begrijp…denk ik wel 2 x na! Met als gevolg ik pak de auto nooit meer hetzelfde in. “De auto inpakken makkelijk” dat hoor je van iedereen..en het liefst de laatste dag of morgen.. Dit is natuurlijk een inkopper, maar een auto met een grote kofferbak pakt makkelijker in dan mijn toendertijd kleine fiat panda.. Wij hebben bij de keuze voor een nieuwe auto rekening gehouden met onze vakantiewensen. Tja je bent natuurlijk een Juliette-tentvakantie autovakantie vriend of niet!

Onze nieuwe Juliette-Tentvakantie auto heeft een enorme kofferbak. ’t Is een Volvo.. 😉 De kofferbak is ook erg rechttoe rechtaan waardoor het makkelijk inpakken is. Vergeet niet we gaan naar een heerlijke comfortabele huurtent van Juliette-tentvakanties.nl. Dus eigenlijk hoeft er niet veel mee! En nee niet iedere kofferbak is zo groot . Soms heb je vreemde hobbels in je kofferbak die het praktisch inpakken van de auto lastig maken.

Tip 2. Auto inpakken, maak hem bodemzwaar

Als je de auto inpakt, zorg er dan voor dat je de zware items onderin de kofferbak legt. Het liefst zet je bij het inpakken van de auto deze items zo dicht mogelijk tegen de rugleuning van de achterbank aan. Zo kunnen zware spullen zoals koffers of kratten met kleding niet naar voren schieten als je een noodstop maakt. De achterbank werkt zo als een barrière.
Daarnaast zorgt dit er voor dat het zwaartepunt van je auto lager komt te liggen waardoor hij betere wegligging heeft. Ook zal hij minder heftig reageren in het geval van een ongeluk. Bekijk ook de reisinformatie kaart die je ontvangt van Juliette bij je bevestiging!

En nu wat echte serieuze tips!

Tip 3. Auto inpakken? Laat veel thuis! De compleet ingerichte vakantietent van Juliette heeft alles!

Het ligt misschien een beetje voor de hand maar hoe minder je meeneemt, hoe makkelijker het inpakken van de auto is. Als je de helft van de kleren meeneemt en tussendoor een was doet of met en de inventarislijst van de Juliette-tentvakantie huurtent goed door leest, scheelt dat aanzienlijk veel ruimte. Een auto inpakken is dus ook vooraf keuzes maken.Ga je een auto inpakken stop kleding dan niet in koffers, maar in sporttassen. Sporttassen zijn makkelijker te vormen en nog op hun plek te duwen. Ze schuiven ook minder makkelijk dan zo’n harde koffer. Probeer als het even kan zo in te pakken dat de hoedenplank nog dicht kan.

Tip 4. Gebruik bij het inpakken van de auto een bagagenet

Niet iedereen lukt het om alles in de auto in te pakken zodat de hoedenplank nog dicht kan. Vooral als je met de tent op vakantie gaat is dat een uitdaging. Dus gaat de hoedenplank er af en is het stapelen geblazen. Juist een auto inpakken op deze manier is gevaarlijk. Alles wat boven de rugleuning van de achterbank uitkomt is in het geval van een noodstop een projectiel dat door de auto heen kan vliegen. Daarom gebruiken wij in onze nieuwe auto een bagagenet. Een bagagenet, of hondentralie is er al vanaf €25,- en zorgt er voor dat items niet door te auto heen vliegen. Als je een bagagenet gebruikt, kun je bij het inpakken van de auto dus wel tot het plafond stapelen. Zorg er ook bij een bagagenet voor dat de bovenste items de lichtste zijn.

Tip 5. Auto inpakken: Maak de dakkoffer niet te zwaar!

Als je een bagagenet niets vindt omdat je ook nog een beetje overzicht wilt, is een kar of dakkoffer misschien een alternatief. Van een kar ben ik persoonlijk geen groot fan van, of het moet om een kleine  afstand zijn. Ze zijn weliswaar makkelijk in te pakken en geven veel ruimte, maar vertragen de reis vaak behoorlijk. Daarom zou ik dan zelf voor een dakkoffer kiezen.

De ANWB testte in 2016 een aantal dakkoffers waarbij er een groot aantal echt met hoge scores uit de test kwamen. Een auto inpakken is dan een stuk makkelijker want er is meer ruimte. Belangrijk bij het beladen van een dakkoffer is dat je deze weer niet te zwaar maakt. Het maximum gewicht staat vaak op de koffer vermeld. Dus vul de koffer vooral met je lichte, volumineuze extra kampeerspullen. Zo zorg je dat het zwaartepunt laag blijft te liggen. Hoewel het met inpakken handiger is als de dakkoffer aan één kant van de auto zit is plaatsing in het midden veiliger. Dat heeft wederom met dat zwaartepunt te maken.

Tip 6. Auto inpakken: Niets op de achterbank!

Inmiddels nemen onze kinderen de achterbank in, maar in het verleden bouwden we die ook helemaal vol. Niet doen! Alles wat los op de achterbank ligt kan bij een ongeluk losschieten en door de auto heen vliegen. Omdat onze kinderen nog klein zijn kunnen wij wel de voetenruimte voor de achterbank gebruiken bij het inpakken. Achter de passagiersstoel komt een krat te staan met eten voor onderweg en aan de andere kant achter de bestuurder de koelbox. Deze zitten ingeklemd tussen de stoelen en achterbank en kunnen dus geen kant op omdat ik deze ook met spanbanden vast zet.

Tip 7. Doe een bandentest na het inpakken van de auto

Ga je een auto inpakken en zwaar beladen test dan ook de bandenspanning. Eerste stop nadat wij van huis zijn vertrokken is voor ons altijd het benzinestation. Dan testen we de bandenspanning en vullen deze eventueel bij. Nog beter is het om de bandenspanning thuis te meten omdat de banden dan nog niet warm zijn en de meting nauwkeuriger is.
Test deze altijd met een vol beladen auto en pas hem dan aan. Dat scheelt in de wegligging én in het benzinegebruik.

Bonustip auto inpakken: Maak een foto

Wij pakken de auto nu dus echt anders in, want de veiligheid van mijn gezin gaat toch echt voor alles. Een auto inpakken is dus best even een klusje maar met deze tips ga je in ieder geval veilig op pad en geloof me, als je het eenmaal door hebt is het best eenvoudig. Als laatste wil ik je nog één bonustip geven. Maak nadat je de auto hebt ingepakt een foto met je mobiel. Een auto inpakken is thuis immers vaak makkelijker dan wanneer je al aan het kamperen bent. Zo weet je ook op de terugweg nog hoe je alle campingspullen weer in de auto krijgt!

Hoe ga jij nu de auto inpakken?

Meer handige tips ontvangen? Juliette verstuurt een handige nieuwsbrief zo nu en dan, abonneer je en blijf op de hoogte van de handigste kampeertips, mooiste campings en meer.