Deze manier van reizen, letterlijk ‘trage reis’, valt in één woord samen te vatten: onderdompeling. In plaats van vlug-vlug langs de toeristische hotspots te razen samen met een horde andere toeristen, neemt u hier royaal uw tijd, ver weg van de traditionele all-informules. U kiest hier namelijk voor een duurzame vorm van toerisme, waarbij kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit en waarbij u zich onderdompelt in het leven van de streek die u bezoekt.

Laat u meenemen

Bij ‘slow travel’ neemt u plekken, geuren en geluiden in u op en maakt u kennis met lokale gebruiken en streekgerechten; alles wat de bezochte streek zo bijzonder maakt. Deze rustige vorm van toerisme is een antwoord op onze behoefte om te vertragen, om ons drukke leven even op pauze te zetten. De trend is wel vrij nieuw, maar groeide inmiddels uit tot een echte behoefte voor al wie meer van het leven wil genieten.

Volgens een onderzoek wil 53% van de ondervraagde Nederlanders het wat rustiger aan doen wanneer ze landen, steden of streken ontdekken. En die nieuwe mentaliteit zorgt ook nog voor een ander voordeel: u krijgt zo als vanzelf meer tijd. Want wie op deze manier reist, moet langer op dezelfde plek kunnen blijven om volledig mee te gaan in het plaatselijke ritme. Doel is niet een plek bezoeken, maar een plek beleven!

‘Slow travel’, hoe doet u dat?

Kies ter plaatse het liefst voor transportmiddelen die u de kans geven om het landschap te bewonderen en de streek in u op te nemen: te voet, fiets, per trein of met de boot bijvoorbeeld. Zo ziet u het landschap aan u voorbij trekken en ontmoet u andere reizigers of mensen uit de streek.

De trein is het vervoersmiddel bij uitstek om aan ‘slow travel’ te doen. U kan zich lekker ontspannen en in alle comfort genieten van het landschap dat voorbijglijdt. Bovendien is de ecologische voetafdruk van de trein vrij klein in vergelijking met andere transportmiddelen (zoals het vliegtuig). De trein past dus helemaal in het plaatje van ‘beter reizen’.

‘Slow travel’: tips & tricks van Juliette-Tentvakanties

  • Organiseer zelf uw reis, maar beperk u tot het minimum (bijvoorbeeld transport en overnachtingen voor de tussenstop(s)).
  • Laat ruimte voor improvisatie …
  • Koop een Lokale reisgids en praat met de lokale bevolking.
  • Ervaar het plaatselijke leven. Dat lukt het best als u minstens 1 week op dezelfde plek blijft.
  • Kies voor alternatieven: logies, eten of activiteiten die geen verband houden met de clichébeelden van uw bestemming. Op die manier leert u de streek die u bezoekt veel beter kennen.
  • Reis slim. Zowel om naar uw bestemming te reizen als eenmaal ter plaatse gebruikt u best de lokale transportmiddelen: trein, boot, riksja, paard of gewoon te voet!
  • Unplug … en maak opnieuw connectie. Zonder wifiverbinding kan u volop genieten van het moment.
  • Ontmoet nieuwe mensen. ‘Slow travel’ geeft u de kans om mensen te ontmoeten en mooie momenten te delen.
  • Consumeer lokaal, ga eten in het restaurant op de hoek van de straat en zo meer. Door lokaal te consumeren helpt u bovendien de economie!

Reis met Juliette naar een fantastische vakantiebestemming die natuurschoon en zeer comfortabel is!