Duurzaam, duurzaam, duurzaam, het lijkt wel het toverwoord van dit jaar. Alles moet of wordt duurzaam. Ook de duurzame comfortabele Glampingvakantie is in opkomst. Nu zou je verwachten dat “kamperen” sowieso een duurzame manier van vakantie vieren is, maar is dat wel zo? Mega-campings en natuurgebieden die ten koste gaan van campings maken het verhaal toch lastiger dan het lijkt? Wij zochten het uit en ja, een comfortabele kampeervakantie met Juliette-Tentvakanties is zeker duurzaam!

Is glamping wel duurzaam dan?

Een verblijf in een glamping-vakantietent is qua CO2 voetprint misschien anders dan verwacht ook een best duurzame vorm van vakantie vieren. Het verbruik ter plaatse is vergelijkbaar met dat van een caravan, maar de reis naar de camping wordt vaak enkel met de auto gedaan waardoor de totale uitstoot lager is.

De reis is het minst duurzaam van iedere vakantie

Tenzij je op een cruise gaat, is de reis naar je vakantiebestemming de grootste veroorzaker van CO2. (Bij een cruise is je hele vakantie een reis en dus vervuilend). Een vliegreis naar Nice in Zuid-Frankrijk voor 4 personen zorgt voor 2240 kg CO2 voor een gezin van vier. Dezelfde reis met een middenklasser auto met dakkoffer of en/of fietsenrek zorgt voor ruim 500 kg CO2-uitstoot, dat is evenveel als een jaar lang douchen voor datzelfde gezin. Als datzelfde gezin uit Utrecht op een camping naar Juliette in Brabant op vakantie gaat is die uitstoot nog maar 30 kg CO2. Dus ja, blijf op die grens van de 1000km!

Een duurzaam bewuste camping, vind je bij Juliette

Ook het soort/type camping waarop je verblijft kan wat ons betreft een verschil maken.de CO2 voetprint van een mega-camping met 3 zwembaden en acht restaurants kan niet anders dan aanzienlijk groter zijn dan die van een bewuste, kleinschalige familie/natuurcamping of eco-camping.

Gerecyclede kampeerspullen

Natuurlijk spelen er meer aspecten een rol dan die in het onderzoek van Milieu Centraal naar voren kwamen. Zo kopen wij veel van onze houten meubels hand gemaakt en van gebruikt hout. Ook bieden wij onze inventaris weer tweedehands te koop op Marktplaats. Onze gasten hoeven dan geen inventaris zelf op zolder te hebben liggen. Ook zijn er steeds meer producenten van kampeerspullen die duurzaam produceren.

Hoe kunnen wij een Glamping kampeervakantie nog duurzamer maken?

Zoals wij al eerder schreven kun je op verschillende manieren comfortabel kamperen en is de ene manier van kamperen duurzamer dan de andere. Met deze tips maak je jouw vakantie nog duurzamer, de ene is makkelijker toe te passen dan de andere en sommige vragen een behoorlijk offer, de bestemmingen die wij aanbieden zijn voor wat ons betreft dan ook zeker goedgekeurd voor een duurzame Glamping!

Overweeg ter plaatse eens een fiets- of wandelroute in plaats van rondreizen met de auto

  • Overweeg een bestemming op een maximaal 1000km van huis, er is binnen deze afstand veel moois te bewonderen
  • Gebruik geen dakkoffer of fietsenrek, fietsen zijn vaak ter plaatse en onze tenten van alle gemakken voorzien
  • Kampeer in onze Glamping tenten, ze staan al klaar en zijn comfortabel ingericht
  • Kies een charme camping van Juliette, deze campings zijn bewust en duurzaam bezig!
  • Wij kopen regelmatig nieuwe inventaris en investeren dan in kwaliteit en duurzame producten
  • Wij gebruik worteldoek in plaats van wegwerpplastic
  • Deel je lunch of het diner met je campingburen, is nog gezellig ook en scheelt qua Gas verbuik!

Het is inmiddels wel duidelijk. Een Glamping vakantie bij Juliette is een relatief duurzame manier van vakantie vieren. Helemaal CO2-neutraal is het natuurlijk niet of je moet op fietsvakantie gaan maar liever met de auto naar Zuid-Frankrijk dan met het vliegtuig naar Turkije.